33,1134$% 0.09
36,0992€% -0.19
2.572,83%-1,06
4.199,00%-1,14
16.820,00%-1,17
11.139,46%0,05
2127813฿%-0.91984
Anne babasının sevmeye kıyamadığı çocukların sokak köpeklerinin vahşi saldırılarına terk edilmesini isteyen sözde hayvanseverlerin maskesi düşüyor.
Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda müzakere edilen ‘başıboş köpek düzenlemesi’ni sabote eden köpekçi STK’lar ve güdümündeki muhalefet partileri, komisyonu sabote etmek için tüyler ürperten insafsızlıklar sergiliyor.
Evladını köpeklerin parçaladığı babayı salondan attıran, kızı köpek saldırısında can veren anneyi “şov yapmakla” itham edip tartaklamaya kalkan CHP, HDP, İyi Parti ve TİP ittifakı, köpekçi sivil toplum kuruluşlarından destek görüyor.
“Merhamet” duyarı kasarak kanun çalışmasına itiraz eden “Pethsop lobisi”nin asıl gayesinin 2 milyar dolarlık evcil hayvan pazarındaki rant olduğu belirtiliyor. Hayvanseverlik maskesi altında 205 milyon lira bağış toplayan STK’ların dolandırıcılık izleri ise MASAK’ın radarına girmiş durumda…
Hayvan haklarını koruma iddiasıyla açtıkları derneklerde sosyal medya yayınları, ve mama kumbaralarıyla bağış toplayan lobiler, zor durumda bulunan yaralı ve sakat hayvanların görüntülerini paylaşıyor. Dernek çalışanları bu yolla adeta hayvanseverlerin duyguları sömürüyor.
Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun (MASAK) mama lobisi ile ilgili hazırladığı raporda; hayvansever vatandaşların vicdani duygularını sömürerek yapılan kampanyalar, açılan sosyal medya yayınları ve bağış kumbaraları aracılığıyla milyonlarca liraya varan maddi kaynağa erişildiğini gözler önüne seriyor.
7 bini aşkın kişi ve bin 500’ü aşkın firmanın incelendiği rapora göre, toplanan bağışlarla tatil giderleri, araç kiralama, özel okul ödemeleri, ev veya konut kredisi taksiti gibi harcamaların yapıldığı saptandı.
Raporda yer alan 21 STK’ya 2021-2024 yıllarında giren toplam bağış tutarının 205 milyon TL olduğu belirtildi.
Yolsuzluk riski görülen bu STK’lar üzerine yapılan detaylı incelemede, 11 STK hakkında, toplanan bağışları zimmete geçirilmesi kapsamında kuvvetli suç şüphesi bulunuyor. Bu çerçevede toplam 68 milyon TL tutarında suç geliri tespit edildi.
Hayvan sevgisi kılıfıyla adeta para basan mama lobisinin “marifeti” bunlarla sınırlı değil.
Mama fiyatı, etle yarışıyor. Hayvan otelleri, pet klinikleri eklenince pasta daha da büyüyor. Pet ve mama lobilerinin, bu serveti kaybetmemek için kanuni düzenlemeyi engellemeye çalıştığı ifade ediliyor.
Türkiye gazetesinin haberine göre, günümüzde ülke genelinde 5.500 pet mağazası ve 2.000 pet kliniği bulunuyor. Bunun yanı sıra hayvan çiftlikleri, barınaklar ve pet otelleri faaliyet gösteriyor. Türkiye evcil hayvan ürün ve hizmetleri sektörü her yıl yaklaşık olarak yüzde 15 büyüyor. Kedi ve köpek mamaları neredeyse et fiyatları ile yarışıyor. Bugün iyi bir marka köpek mamasının kilogram fiyatı 400 lirayı buluyor. Aynı şekilde bilinen bir kedi mamasının fiyatı ise 400-500 lira civarında.
Türkiye’de kedi köpek mamaları konusunda 8 fabrika, üretici ve ithalatçı olarak irili ufaklı bine yakın firma faaliyet gösteriyor. Türkiye’de pet pazarının büyüklüğü 2 milyar doları geçmiş durumda.
Hayvan otelleri ve pet klinikleri de cep yakıyor. Bugün hasta bir hayvanın tedavi edilmesi, insandan farklı değil. Pet kliniklerinden içeri girmek 3 bin liradan başlıyor. Ayrıca hayvan otelleri fiyatları da uçmuş durumda. Bir köpeğin bir hafta hayvan otelinde kalması 8-10 bin lira arasında…
Türkiye’de ciddi olaylara sebebiyet veren başıboş köpeklerin son dönemdeki saldırılarından bazıları görüntülere böyle yansıdı:
Başıboş köpek sorunu: 5 Avrupa ülkesinden Türkiye’ye seyahat uyarısı
Valilikten vatandaşlara son dakika uyarısı