34,3054$% 0.31
37,5445€% -0.07
2.925,56%1,27
4.957,00%0,97
19.767,00%0,96
8.876,22%-0,98
2162230฿%0.52576
Milletvekili vekil A101’i hedef aldı: Homofobik kuruluşa ceza verilmeyecek mi?
İzmir Milletvekili Serpil KEMALBAY, A101 marketi deposunda homofobik baskıya maruz kalan işçinin kovulmasını ve ona destek olmak işsteyen bir başka işçinin de işten atılmasını TBMM gündemine taşıdı. Çalışma bakanının yanıtlaması istemiyle soru önergesi hazırladı.
İşte Vedat Bilgin’in yanıtlaması istenen o soru önergesi.
Basına yansıyan şekliyle Mart 2022’de A 101’de depoda homofobik yöneticiler tarafından sistematik olarak hakarete, mobbinge uğrayan, istifaya zorlanan bir LGBTİ+ işçinin işten çıkarılması üzerine işçi arkadaşına cinsel kimliği nedeniyle yapılan baskılara itiraz eden Gizem Algan’ın da “yüz kızartıcı suç” işlediği gerekçesiyle işine son verilmiştir.
Türkiye’nin de tabi olduğu uluslararası sözleşmeler işe girişte ve işe devamda cinsiyet, cinsel yönelim veya medeni, siyasi ve sosyal statü veya başka bir statü bakımından çalışma hakkının eşit şekilde kullanılmasını etkilemeye ya da ortadan kaldırmaya yönelen ya da böyle bir etki doğuran her türlü ayrımcılığın yasaklandığını vurgulamaktadır.
4857 sayılı İş Kanunu’nun “Eşit Davranma İlkesinde “İşverenin biyolojik veya işin niteliğine ilişkin sebepler zorunlu kılmadıkça, bir işçiye, iş sözleşmesinin yapılmasında, şartlarının oluşturulmasında, uygulanmasında ve sona ermesinde, cinsiyet nedeniyle doğrudan veya dolaylı farklı işlem yapamaz.” denilmektedir. Maddede cinsiyet kimliği ile cinsel yönelimin de ayrımcılık yasağı ve eşit davranma ilkesi kapsamında değerlendirileceği açıktır. Lezbiyen, Non-binary, Gey, Biseksüel, Transseksüel, İnterseks ve diğer cinsel yönelimlerinden biri nedeniyle işyerinde işçiye uygulanan ayrımcılık eşit davranma ilkesinin ihlali anlamına gelecektir.
Nitekim Yargıtay 22. Hukuk Dairesinin 24.09.2018 tarihli 2015/35120 Esas, 2018/19675 Karar numaralı ilamında işçinin cinsel yönelimi nedeniyle yapılan ayrımcılığın yasak kapsamında olduğu vurgulanmıştır.
Dr. Larin Kayataş’ın ve Gizem Algan’ın özel hayatının ‘genel ahlaka uymadığı’ gerekçesiyle işlerine son verilmesi transfobinin, nefretin ve ayrımcılığın başta trans kadınlar olmak üzere LGBTİ’+ların yaşamın her alanından dışlanmaya çalışıldığının ve haklarının yok sayıldığını gösterir örneklerden sadece birkaç tanesidir. Anayasanın eşitlik ilkesi ve hukuk normları da yok sayılmaktadır.
Bu bağlamda;
1- LGBTİ+ların çalışma yaşamında maruz kaldıkları ayrımcı ve transfobik uygulamalar bilginiz dahilinde midir?
2- Gizem Algan’ın işine son verilmesi Anayasa’nın 49. Maddesinde yer alan çalışma hakkına aykırılık teşkil etmemekte midir?
3- Bakanlığınızca Gizem Algan’a karşı ayrımcılık uygulayan, nefret suçu ve mobbing uygulayan firmaya yönelik herhangi bir cezai/idari yaptırımda bulunulmuş mudur?
4- Bakanlığınızın çalışma yaşamında ayrımcılığa maruz kalmadan LGBTİ+ çalışanları güçlendirecek ve ayrımcılığı önleyecek, eşit hak ve hizmetlere erişim haklarını sağlayacak, toplumsal cinsiyet eşitlikçi, ulusal ve uluslararası sözleşmelere uygun çalışma ortamı sağlanmasına yönelik bir çalışması bulunmakta mıdır?
Kahramanmaraş’ta feci kaza: Battal Kurtbeyoğlu ve eşi Cemile Kurtbeyoğlu hayatını kaybetti