ODTÜ’lü solcular Mansur Yavaş’a savaş açtı!

ODTÜ'lü solcular Mansur Yavaş'ı Melih Gökçek'in başlattığı rantı sürdürmekle suçladı. Ülkü Ocaklarının geçtiğimiz gün yaptığı "ODTÜ içinde şehit yakınları ve gaziler için lojman yapılsın" önerisinin ardından başlatılan karalama kampanyasının nedeni sorgulanıyor. ODTÜ'lü solcular Mansur Yavaş'a savaş açtı!

Projede ODTÜ arazisi yer almıyor mu?

ODTÜ forum olarak kendilerini tanımlayan grubun açıklamasında, mansur Yavaş'ın, melih Gökçek tarafından başlatılan ranta devam ettiği öne sürüldü. İşte o açıklama. ABB’nin açıklamasında “Bu projede ODTÜ arazisi yer almamaktadır” denmektedir. Burda kastedilen proje, sadece kazı çalışması projesidir. ODTÜ ormanı 5 yıl önce Gökçek tarafından zaten kazınmış olduğu için, burası için geriye sadece asfalt dökme işi kalmıştır ve bugün ODTÜ arazisinde bir kazı çalışması yapılması gerekmemektedir. Ancak, bu durum, Rant Yolu Projesi içerisinde ODTÜ arazisinin yer almadığı anlamına gelmemektedir. Yolun ODTÜ arazisi dışında kalan kısmında gerçekleştirilecek bir kazı çalışması da, 4.5 kilometresi ODTÜ ormanından geçmekte olan Rant Yolu’nun yapımının bir aşamasıdır. Durum böyleyken ABB’nin “bu projede ODTÜ arazisi yer almıyor” açıklaması; ancak bir manipülasyon çabası olarak değerlendirilebilir.

İş makineleri ODTÜ arazisine girmedi mi?

ABB, açıklamasında “Çalışma yapılan bölge ODTÜ arazisi değildir.” iddiasında bulunuyor. Ancak, çalışmanın yapıldığı yerin ODTÜ arazisi olduğu görüntülerden açıkça anlaşılmaktadır. Bunun yanı sıra, alanda yapılan çalışmanın alt temel serme çalışması olması da ABB’nin yalan söylediğini ortaya koymaktadır. Çünkü alt temel serme çalışmasının yapılabilmesi için kazı çalışmasının bitmiş olması gerekmektedir ve bu çalışmanın tamamlandığı tek yer, toplamı 11 kilometre olan yolun ODTÜ içerisindeki 4.5 kilometrelik kısmıdır. Yolun ODTÜ arazisi dışında kalan 6.5 kilometrelik kısmında bu çalışma gerçekleştirilmiş değildir.

Projede kamu yararı bulunuyor mu?

ABB, bize mahkemenin Rant Yolu Projesi’nde “kamu yararı” gördüğünden bahsetmektedir. Mahkemelerin; güçlülerin çıkarları doğrultusunda kamu yararına aykırı kararlar vermeleri bilinen bir şeydir. Buna karşılık, bu yolun ekolojik yıkım ve ranttan başka bir amaca hizmet etmediği ve kamu yararını ciddi şekilde ihlal ettiği ODTÜ’lüler tarafından nedeniyle nasılıyla açıklanmış bulunmaktadır. Rant Yolu projesine devam edilmesinin gündeme gelmesiyle birlikte “ODTÜ ormanına komşu konumu” üzerinden pazarlanan lüks konut reklamlarının bütün Ankara’yı doldurması, bu yol projesinin kimlerin yararına olduğunu ortaya koymaya yetmektedir. Bu yol, inşaat şirketlerinin yararına, %70 müşteri garantisi verilen Şehir Hastanesi işletmecilerinin yararınadır. Ayrıca ABB’nin de tekrar tekrar vurguladığı 3,2 Milyar Euro’ya mal olan Niğde Otoyolunun araç garantisi de bulunuyor. Bilkent’ten Niğde otoyoluna bağlanacak olan bu yol projesi aynı zamanda garantinin yetmediği yerde halkın cebinden ödeyeceği bir yola da hizmet ediyor.

ABB, hukuken bu yolu yapmak zorunda mı?

ABB, idare hukuku gereğince Rant Yolu’nu derhal yapmak zorunda olduklarını ileri sürmektedir. Ancak, yine aynı ABB “mahkeme kararıyla planları yürürlükte tutulmasına rağmen” tünel yol projesinin iptali için çeşitli girişimlerde bulunduklarını söyleyerek, daha bir önceki cümlesinde söyledikleri ile açık bir çelişkiye düşmektedir.

ABB, ODTÜ ormanını birleştirecek mi?

ABB, yolun ODTÜ’deki güzergahı üzerinde ağaç bulunmadığını tekrar edip durmaktadır. Evet, güzergah üzerinde şu anda pek az ağaç bulunmaktadır. Çünkü, oradaki ağaçlar 2017 yılında Melih Gökçek tarafından katledilmişti. Ancak, rant peşinde koşanlar rahat bırakırsa, orman ve ekosistem kendisini yenileme gücüne sahiptir. Daha şimdiden alanda bir ekosistem meydana gelmiş bulunmaktadır. Yolun yapılması ise, iki parçası birbirinden ayrılan ormanın ekolojik bütünlüğünü yitirmesine sebep olacaktır. ABB, ekolojik köprü yoluyla ormanın iki tarafını birleştireceğini ileri sürmektedir. Ancak, yol ile parçalanacak olan ekosisteminin bu şekilde birleştirilemeyeceğini bilmek için en temel ekoloji bilgisine sahip olmak yeterlidir. Trafiğin sebep olacağı ses, gürültü ve ışık kirliliği ile kimyasal kirlilik ise, sadece orman ekosistemine değil, civardaki tüm ekosistemlere çok ciddi zararlar verecektir. Tünel yolun konuyla ne alakası var? ABB, açıklamasında “ODTÜ arazisinde yapılacak tünel çalışmasının iptali için çeşitli girişimlerde bulunmakta” olduklarını söylemektedir. Ancak, bahsedilen tünel yolun, gündemdeki tartışmalarla herhangi bir alakası yoktur. ODTÜ ormanına ve kampüsüne büyük zararlar verecek olan Rant Yolu’nu yapmakta direten ABB, tartışmayla alakası olmayan tünel yoldan dem vurarak ODTÜ kampüsünü savunduğu algısı yaratmaya ve böylece halkı aldatmaya çalışmaktadır. ABB, rantla mücadele ediyor mu? ABB, tüm rant projelerine karşı büyük bir mücadele verdiklerini ileri sürmektedir. Mansur Yavaş, 17 Eylül 2021 tarihli ABB-ODTÜ bileşenleri görüşmesinde, Park Joven Kuleleleri’nin inşaatını mühürlemelerini bunun kanıtı olarak göstermişti. Park Joven Kuleleri, Rant Yolu güzergahı üzerinde bulunan ve Melih Gökçek ile bağlantısı bilinen Genç İnşaat’a ait lüks yapıların adıdır. Alanın etrafında yer alan yüksek yoğunluklu ve katlı yapıların planlarının mahkeme kararıyla iptal edildiği de 25 Eylül 2021 tarihli açıklamasında yine ABB tarafından ifade edilmişti. Ancak, bu açıklamaların ardından, Park Joven Kuleleri’nin inşaatı hız kazanarak devam etti ve Ankara’nın her yerindeki billboardlar bu lüks yapıların zengin müşterilere hitap eden reklamlarıyla doldu. ABB bu duruma karşı bir açıklamada dahi bulunmadı. Böylece, Bilkent – İncek Yolu Projesi’nin ranta hizmet etmeyeceğine dair verdikleri sözün ne kadar güvenilmez olduğu büyük bir açıklıkla ortaya çıkmış oldu.