
29 Ekim Kadınları derneği Laikliğin Anayasaya girişinin 86. yıldönümünde bir açıklama yaparak laikliğin önemine vurgu yaptı. Şenal Sarıhan’ın açıklamasında kadınların önemi de anlatıldı. Laiklik Anayasaya 86 yıl önce girdi: 29 Ekim kadınları derneği Laiklikten vazgeçmiyorum!
1924 Anayasasi’na Laiklik ilkesinin tam girişinin 86. yılı
Orbit – 1924 Anayasasi’na Laiklik ilkesinin tam girişinin 86. yılındayız. Laikliğin Cumhuriyet Devrimleri’ndeki anlamı, yalnızca din ve devlet işlerinin ayrılığı olarak tanımlanamaz. Laiklik, siyasal, toplumsal, hukuksal, ekonomik, düşünsel, bilimsel kurumların, ilişkilerin dinsel ideolojilerden arındırılmasıdır.
inanç sahiplerinin vicdanına bırakılacak
Değişiklik gerekçesinde ” laik bir toplumda din, yalnız siyaset dışına değil, toplumsal yaşama yön veren ideolojik ve kültürel alanın da dışına çıkarılacak, inanç sahiplerinin vicdanına bırakılacaktır.” denilmiştir. Din ve inanç özgürlüğü Anayasa’da ve yasalarda güvence altına alınarak, siyaset kurumunun keyfi uygulamalarına karşı da korumaya alınmıştır.
Laik bir toplum aynı zaman da demokratik bir toplumdur
Laik bir toplum aynı zaman da demokratik bir toplumdur. Laikliğe ve demokrasiye en çok gereksinmi olanlar ise kadınlardır. Ne var ki bugün, Laiklik ilkesinin uğradığı tahribat en çok Kadınları vurmuş bulunmaktadır. İnançları üzerinden giyim kuşamları ile ayrıştırmaya çalışan ve buradan siyasi yarar umanların yarattığı ikilik bugün de “Anayasa Değişikliği önerisi” ile bir kez daha yinelenmistir.
Kadınlar, her alanda eşitlik gibi temel talepleri için bir arada
Kadınlar, her alanda eşitlik gibi temel talepleri için bir aradadırlar. Kendi sorunlarını çözmek, temel insan haklarina sahip olarak, kendi kaderlerini yaşamanın laikliğe sahip çıkmakla olanaklı olduğunun bilinciyle mücadele ediyorlar. Bugünlerde TBMM genel kurulunda ele alınması beklenen, hedefinde Laiklik ilkesinin tahribatı olan 24 ve 41. Madde değişikliğinin de tüm partilerce reddini talep ediyorlar.